söndag 1 maj 2011

Alldeles för vanligt med ärftlig bröstcancer!

Idag har jag varit på ett kalas där vi var 3 st (!) som gått igenom en förebyggande bröstoperation.
Ena tjejen gjorde sin första operation för flera år sedan. Efter det har hon gjort ytterligare 6 operationer - både bytt ut inplantaten och gjort mer eller mindre justeringar. Den allra sista operationen gjorde hon på privat klinik.
När det inte blev bra från början menar hon att det aldrig går att få det perfekt trots flera operationer.
Hon fick vårtgården tatuerad, sen gjorde de bröstvårtan på henne.
Den andra tjejen har precis gjort en andra operation. Hon fick en infektion i ena bröstet rätt snart efter första operationen och det slutade med att hennes silikonprotes plockades ut. Det har varit en enormt jobbig tid för henne. Nu har hon precis fått en expanderprotes inopererad. Det andra bröstet var lite deformerat. Så i och med operation nr 2 så sprutades fett in från magen på två ställen på bröstet för att få en finare form. Hon genomgick både en bröstoperation och en fettsugning på magen under den senaste (sista) operationen.
Båda två sa att det jobbigaste med proteser under bröstmuskeln är att hela brösten rör sig snett bakåt när de spänner armarna/bröstmusklerna.

Visst är det väl otäckt att det trots allt är en rätt vanligt operation!!

1 kommentar:

  1. Efter att ha läst detta inlägg känner jag mig tacksam för att jag inte har råkat ut för några jobbiga komplikationer och att resultatet dessutom blivit riktigt fint. Det är en tillräckligt jobbig process ändå.

    SvaraRadera