fredag 23 augusti 2013

Björnbär bra mot cancer bla

Vi har en björnbärsbuske som växer vid ena husgaveln. Den är så full med taggar, men dignar av björnbär. Jag funderade på om det finns något nyttigt i dessa bär...Och JA!
I en artikel på sund.nu publicerad 2013.07.20 hittade jag detta:
Björnbär är nyttiga och kan skydda mot cancer

Björnbär får sin mörka färg av antocyaniner. Det är ett kemiskt färgpigment som fungerar som en antioxidant och kan minska inflammation och ge skydd mot fria radikaler som annars kan skada celler och leda till cancer.
Den mörkblå nästan svarta färgen är typisk för bär och grönsaker som innehåller antocyaniner. I en amerikansk studie med råttor som fick antocyaninrika bär såg forskarna en föryngrande effekt och att åldrandet bromsades upp.
Antocyaniner är intressanta inom vetenskapen och man har hittills hittat cirka 500 olika typer av antocyaniner. Gemensamt för dem är att de i studier visat sig minska inflammation som i sin tur kan leda till hjärtsjukdomar och att de påverkar åldrandet.
Full av nyttigheter
Björnbär innehåller liksom hallon och jordgubbar växtämnet ellaginsyra som i forskning visat sig kunna minska risken för cancer och ge huden skydd mot UV-strålning.
Ellaginsyran finns i de fiberrika små kärnorna som sitter runt bären. I laboratorietester har man sett att ellaginsyran minskar aktiviteten hos fas 1-enzymer som bidrar till cancerogener, den renar fas-2-enzymer och stimulerar sjukliga celler till att dö ut.
En annan intressant ingrediens i björnbär är ett ämne som kallas cyanidin-3-O-glukosid. Det är en kemisk förening som i studier visat sig kunna förhindra hudcancer genom att hämma tumörer från att växa och sprida sig. Studier i Italien visar att antocyaninerna i björnbär innehåller cirka 80% cyanidin-3-O-glukosid. I försök med björnbärssaft har man visat att ämnet kan skydda mot hjärtsjukdomar och hjälper blodkärlen att hålla sig friska.
En näve björnbär innehåller nästan hälften av dagsbehovet av fibrer. Fiber håller igång tarmarna och får matsmältningen att fungera optimalt. Fiber hjälper även till att reglera blodsockret i kroppen.
Andra nyttigheter är C-vitamin, E-vitamin, mangan, magnesium och järn. Björnbär är också en bra källa till vitamin K som bland annat underlättar upptaget av kalcium.

Så nu ska busken skördas dagligen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar