tisdag 6 november 2012

Dagar med influensa och Infektionskliniken

Vilken hemsk vecka jag gått igenom!!!
Förra måndagen fick jag ny parkett i vardagsrummet. Så med en ond hand som inte läkt klart efter titthålsoperationen fick jag förra veckan tömma vardagsrummet på ALLA möbler...och det är ju en del. Köksmöblerna hamnade i duschen, TV + högtalare i köket ihop med soffan, fåtöljen och bokhyllan. TV-bord + fönsterbord i min klädkammare, 2 datorbord + ben i D:s klädkammare, Linneskåp och brudkista i hallen...det gick i alla fall att gå på toaletten :)
Idag fick så D och P kämpa med att flytta tillbaka allt med hjälp av J. P och J åkte sen hem på kvällen runt 19.30. Kramade om  J. P fick både kyssar och kramar.
22.15 var jag så trött att jag mådde illa. Stupade i säng och somnade snabbt. Vaknade runt 23.50 och kallsvettades, mådde så illa. Fick halvspringa till badrummet och spy. Usch och blä!!
Inom mindre än 1 timme hade jag spytt 7 ggr!!! Sen tappade jag räkningen.
Det gjorde ont i högerhand när jag hängde över toan. Det slet i ärren på båda brösten, var ett tag rädd att de skulle gå upp! Ibland somnade jag över toalettstolen, men oftast hann jag in till sängen och somnade helt utmattad. 2 minuter senare vaknade jag och kallsvettades igen. Bara att springa in på toan igen.
Så höll jag på till 05.30. Benen höll mig knappt och jag var helt matt i hela kroppen.
Hela tisdagen sov jag och fick en feber som bara steg och steg. 14.30 hade jag 38,6 - 1 timme senare 39,3. Sen orkade jag inte ens ta tempen längre. När D kom hem från jobbet hjälte han mig ut till soffan. Fick lite glass och nyponsoppa. Riktigt gott. Mmmm!
Somnade och slumrade hela kvällen där. Kl 22 masade jag mig in i sängen igen och sov hela natten.
Vaknade några gånger och drack vatten. Fyllde på nytt. Drack nyponsoppa. Började få huvudvärk på onsdagen. På kvällen hade jag jätteont i huvudet. Tog 2 Alvedon, men de hjälpte inte. Låg nästan och gnydde av värken. Lyckades somna lite. Drack vatten och nyponsoppa i omgångar. Världens huvudvärk. Provade att ta ta 2 nya Alvedon. Men de verkade inte heller...
Kl 9 kravlade jag mig upp ur sängen. Jätteont i huvudet, tålde inte ljuset utanför, mådde illa bara jag tänkte på att äta eller dricka. Så jag ringde till VC och deras första lediga telefontid var 13.15. Så länge kunde jag inte vänta!! Ringde då deras journr och fick prata med en sköterska. Efter att ha berättat om min vecka sa hon: Jag har ett återbud kl 10, om en timme. Kan du komma in då? Hjälp tänkte jag. Orkar jag det?? Nej förresten, du kanske fortfarande smittar...jag tror det är bättre om du åker direkt till Akuten. För om du får träffa en läkare här så hänvisas du nog dit. Har du någon som kan skjutsa dig? För då slipper du besväret med att åka fram och tillbaka.
Jag ringde P direkt - som så klart satt mitt i frukosten på jobbet. Han släppte allt och kom och hämtade mig. Han fick ta mig skorna, för jag mådde så illa att jag inte kunde böja mig ner. Inte heller kunde jag öppna ögonen pga huvudvärken. Det högra ögat var värst, värken satt ovanför ögat eller rättare satt på ögat, ögonlocket och in bakom...konstigt känsla. Hela ögat och ögonlocket var ömt.
P fick leda mig ut genom dörren och in i hissen. Där fick jag sitta och vila och lite. Bilen hade han parkerat precis utanför. Jag gick nästan och blundande, så ont gjorde ljuset!!
Framför Akuten fanns lediga p-platser så det var inte långt att gå. Väl där inne pratade jag med en sköterska, hon hämtade en läkare och de beslutade att jag skulle gå direkt till Infektionsmottagningen då de inte har någon infektionsläkare hos sig.
Ut till bilen igen och vidare mot A-huset. Nu var det lååångt att gå...Puh! Var helt slut och svettig när vi kom fram. Sjönk ner på en stol och väntade i kön. Anmälde mig i receptionen och fick sätta mig ner sen igen. Somnade till hela tiden på pinnstolen, med P bredvid mig. Väldigt snabbt kom en sköterska och frågade lite mer frågor. Hon vände sig sen till receptionisten och sa att jag skulle skrivas in. Till P sa hon att vi skulle få träffa en jourläkare...jag kunde inte ens få upp ögonen då!
Vi blev hämtade och invisade på ett rum. Jag fick lägga mig på en brits med alla kläder på, inklusive skorna. En sköterska och en sköterskeelev fanns hos mig hela tiden. Eleven fyllde i ett hälsoformulär. Tog sänka, blodprov, mätte syrehalten i blodet, tog blodttycket. Hon satte in en kanyl och dropp. 1 lite skulle jag få allt tyder på att jag är uttorkad.
Sen kom en läkare in och presenterade sig. Hon frågade också lite frågor, P fick hjälpa mig att svara: hade vi nyligen ätit på restaurang el hämtmat, varit utomlands nyligen, frått fästingbett, sett några nya sår på kroppen....? Vi kunde svara nej på alla frågor. Hon - Åsa - sa att jag skulle få ligga kvar minst några timmar och få dropp och invänta provsvaren. Och jag skulle inte få några värktabletter än...
Jag sa då att P kunde åka tillbaka till jobbet - fast jag ville mer än gärna ha honom hos mig... Han kom fram och sa hejdå och klappade mig på kinden. Åh vad fin han är! Jag kände mig så älskad i denna stund, ynklig som jag var.
Jag berättade för läkaren att jag var rädd att äta värktabletter efter att ha ätit så många under de senaste 2 åren. Är jag för försiktig? Nej, jag tycker du är väldigt klok sa hon. Du ska få en ny sorts Alvedon som är starkare och jobbar lite annorlunda. Hur mycket hade du tagit idag? 2 Alvedon på à 500 mg vid 2-tiden i natt. Det är allt. Läkaren berättade att de funderade på att ta ett prov på ryggmärgsvätskan - då snabbsänkan var lite förhöjd - tyder på en infektion i kroppen...ev hjärnhinneinflammation!!! Hon lös mig öronen, i ögonen (som jag knappt kunde öppna), vred och lyfte på min nacke (som hon kom in och testa ett antal ggr under dagen), hon tittade på mina naglar och fingrar, på mina smalben, jag fick trycka med båda händerna så hårt jag kunde med hennes (lite svårt med höger som är klen fortfarande), sen fick jag lyfta båda armarna upp i luften, peka med båda pekfingrarna på min näsa, forma munnen som om jag skulle vissla...tror det var allt. Klarade iaf alla rörelser. När hon gått kom tårarna. Ryggmärgsprov!!! Det är ju sånt jag bara hört talas om...inte skulle behöva ta själv!!
Trots att jag låg på en hård brist med en platt kudde somnade jag till hela tiden!

Sköterskeeleven kom sen in med 2 tabletter och ett glas ProViva Mango. Jag frågade henne om jag fick ringa några samtal, och det gick bra. Hon hämtade min mobil från jackfickan och jag såg att P hade ringt. Jag ringde upp honom, och hör samtidigt att det ringer i korridoren utanför...Jag är här nu, säger han. Strax öppnas min dörr och en tjej tittar in och frågar om jag är A? P blev insläppt :)
Jag ringde min son på jobbet och berättade läget. Han blev både upprörd och rädd - såklart! En sköterska kom in så jag var tvungen att lägga på. Sen messade jag några vänner inkl mor och berättade läget. P åkte tillbaka till jobbet, och jag slumrade.
Vaknade bryskt (!) när läkaren kom in och tände i taket - AJ vad det gjorde ont i huvudet/ögat!!!
Hon såg min reaktion och gick upp och släckte. Eftersom jag ser att du inte är bra så har jag pratat med en läkare som har bakjour (en överläkare) och vi ska ta prov på benmärgsvätskan nu väldigt snart. Jag frågade om det skulle göra mycket ont och kände samtidigt att jag knep ihop både ögonen och benen av obehag... Nej, du får såklart bedövning först sa hon. Hon gick ut för att förbereda inför ingreppet och jag passade på att skicka iväg det hemskaste sms:et på länge: Nu ska de ta ryggmärgsprovet!!! Du är bäst...Älskar dig skrev P. Mor skrev: Jag sitter bredvid och håller dig i handen. Åh vad tårarna rann. Det kändes så jobbigt, så hemskt. Och helt ensam var jag i ett mörkt sterilt rum!!! D ringde och frågade om han fick komma och hälsa på mig när han slutade. Så klart!!
Snart kom båda sköterskorna och båda läkarna in. Jag fick lägga mig på sidan och krypa ihop som en sovande katt. Detta för att kotorna i ryggraden skulle dras isär så mycket som möjligt. Läkaren tryckte på höftbenet för att känna efter var sticket skulle läggas på ryggraden. Det kändes som att hon tryckte och markerade, tryckte och markerade minst 100 ggr!!
Jag var så nervös så minnena känns lite suddiga.
Ryggmärgsvätskan löper från hjärnan ner genom hela ryggraden.
De tvättade med sprit, sen markerade läkaren med en nagel vart sticket skulle läggas.
Lokalbedövning med tandläkarbedövning sprutades in. Sen Stack de in nålen. Det gjorde ont, men jag försökte härda ut. Slappna av sa de, för jag låg jättespänd nu. Det gör ont sa jag då, väldigt ont! Jag fick då Stesolid insprutat i infarten i armen. Sen la de ett örngott över ögonen på mig så jag inte skulle behöva knipa så med ögonen pga de starka lamporna i taket. Varför får man hjärnhinneinflammation frågade jag överläkaren. Det kan komma när som helst, orsakas av en infektion... Det rann tydligen mycket blod, för en sköterska gick och hämtade ett extra underlakan och la under mig.
Nu rann vätskan genom den ihåliga nålen ner i en burk. Det ser klart och fint ut sa dem. Så den första bedömningen är att allt ser ok ut! Men det slutliga resultatet får vi om 4 veckor.
Örngottet ramlade av mitt ansikte - skönt! Nu kunde jag andas normalt igen. För det blev rätt varmt där under.
Allt städades bort och läkarna gick ut. Jag skulle nu få vila så länge jag behövde innan jag skulle få åka hem. Klockan var 15.40 och de stänger 17.00.
Sov och slumrade. Fick in mer att dricka. Sen ringde jag P och bad honom komma och hämta mig efter jobbet. Ringde även D och sa att jag kommer hem ikväll!!
P kom och jag kämpade på mig kläderna, komma ner till golvet och knyta skorna var inte det lättaste. Vi stannade till på apoteket. Den lilla bilresan på 2 min räckte för att jag skulle bli illamående!!
Jag satt mer än gärna kvar i bilen när P gick och köpte ut mina NYA Alvedon.
Vi åkte hem till D och berättade om allt.Jag hängde över köksbordet av illamående och huvudvärk. P gick ner till bilen och hämtade upp Alvedonen och jag mig en tablett. Staplade in till soffan i vardagsrummet och la mig och blundade. Kände själv efter bara ett litet tag att jag kunde prata igen. Det värsta var över. Men så fort jag reste mig upp och började gå som kom illamåendet och jag blev jättesvettig. Packade ner lite och sen åkte vi hem till P - illamående till max. Sköterskan som släppte ut mig sa att man kan få enorm huvudvärk efter ryggmärgsprov.
Hela helgen har jag varit yr, det känns snurrigt och det gör att jag blir sjukt illamående...När ska detta ta slut??

Lite info ang ryggmärgsprov (lumbalpunktion):

Liggande på sidan med ryggen så nära sängkanten som möjligt. Knäna dras upp och huvudet böjs ner så att ryggen blir krum.


Krum rygg vid lumbalpunktion vidgar avståndet mellan kotorna vilket underlättar punktionen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar